Cikkek

VARÁZSMŰHELY

Az élet akkor szép, ha olyasmiért dolgozunk, amiért érdemes.

Célunk, hogy azonnali, gyakorlati segítséget nyújtsunk minél több rászoruló családnak a helyi közösség és a programban résztvevők aktív közreműködésével.

Hosszú távú célunk, hogy kivezessük a programba bevont családokat az érzelmi és életviteli mélypontból, aktivizáljuk a bennük lévő mozgatórugókat, és velük együttműködve elindítsuk az „öngyógyító” folyamatokat, ami elvezethet a munkavállaláshoz, a gyerekek pozitív jövőképéhez, új kapcsolatokhoz, és jobb életminőség kialakulásához.

Ha hozzánk hasonlóan Te is úgy érzed, hogy ezért a célért érdemes dolgozni, tarts velünk, szeretettel várunk a csapatban!

 

Az első lépések

A projekt ideje alatt 5 család lakásának belső szépítését, felújítását végezzük el önkénteseink, tagjaink segítségével. De ez csak a kezdet!

Tudjuk, hogy ez csak összefogással, és a kiválasztott családok aktív közreműködésével lehetséges, ezért minden segítő kézre és támogatásra szükségünk van. A lakások szebbé tételéhez hozzátartozik a bútorok renoválása, felújítása, erre a most kialakításra kerülő Varázsműhelyben lesz lehetőség.

A Varázsműhely a Szövetkezet székhelyén, egy régi nyári konyha épületéből kerül kialakításra. Ahogy a képen is látszik, a régi vályogépület átalakítása, felújítása nem kis feladat, melyhez minden szükséges forrást a Szövetkezet saját erőből biztosít.

A Varázsműhelyben rendelkezésre állnak majd azok a kézi szerszámok, eszközök, amik szükségesek a bútorok átalakításához, felújításához, valamint a segítő kezek is adottak lesznek önkénteseinknek, tagjainknak köszönhetően. A műhelyben együtt dolgozik majd a szövetkezet csapata a kiválasztott családok tagjaival. A műhely nem csak egy épület, hanem egy közösségi tér is lesz, ahol bízunk benne, hogy minél több rászoruló család, önkéntes, és támogató fordul majd meg, és hol munkával, hol jó beszélgetésekkel, közösségi programokkal tölthetjük majd az időt.

 

Az épületben a műhely részen kívül egy iroda és egy vizesblokk is kialakításra kerül, hogy komfortosabb munkakörülményeket biztosíthassunk az ide látogatóknak, önkénteseknek, családoknak.

A távolabbi tervek közt szerepel egy kemence építése is a műhely mellett, amit közösen használunk majd, hogy a sütés-főzés közben jobban megismerhessük egymást, és jobban összekovácsolódjon majd a segítők csapata és a programban résztvevő családok.

Az épület továbbá egy plusz helyiséggel is bővül, mivel biztonsági okokból a veszélyesebb műveletek, például a szalagfűrész használata ebben a külön helyiségben történik majd, így a benti részben zavartalanul folyhatnak majd azok a munkák, a csiszolás, festés, lakkozás, amit a fiatalabb önkéntesek is bátran, veszélytelenül végezhetnek.

Az önkénteseink persze nem csak a műhelyben, hanem a családoknál folyó munkálatokban is részt vehetnek. Falakat festhetnek, csiszolhatnak, segíthetnek bármiben, amihez kedvet éreznek, és amire szüksége van az adott családnak.

 

Mint ahogy a képeken is jól látható, egyre szépül a régi épület, sikerült a ház homlokzatát helyrehozni, valamint a belső tér egy részét felújítani. A munkáknak viszont ezzel még közel sincs vége, ha elkészül a műhely, akkor kezdődik a munka oroszlánrésze, hiszen indulhatunk a kiválasztott családokhoz, és velük közösen belevághatunk a felújításokba.

A programban olyan családokat szeretnénk segíteni, akik Nyíregyházán, vagy a környező tanyabokrokban élnek, alacsony jövedelemmel rendelkeznek, akiknél évek óta nem volt felújítás, szegényes körülmények közt élnek, és önerőből képtelenek helyzetükön javítani. Bár az egy családra jutó anyagi ráfordítás összege alacsony, viszont a létrehozásra kerülő adománybolt és adománygyűjtő kampány beindítása után vélhetően érkeznek majd újabb felajánlások, támogatások, így az adott család lakókörnyezetének kialakítására is nagyobb összeget, több anyagot fordíthatunk, valamint hosszú távon újabb családokat tudunk bevonni a programunkba.

 

 

Adománybolt a családokért

A program másik eleme egy internetes felületen elinduló adománybolt létrehozása és működtetése.  Nem klasszikus adományboltról van szó, mivel arra egyelőre nincs lehetőségünk, hogy egy állandó helyiségben folyamatosan értékesíthessük a felajánlásokból érkező tárgyakat. Viszont tervezzük garázsvásárok tartását, így nem csak az interneten kialakításra kerülő felületeken, hanem Nyíregyházán egy-egy előre meghirdetett vásár keretében is lehetősége lesz mindenkinek a megvásárolt áru értékével támogatni a rászoruló családokat.

Milyen adományokat várunk?

- Bútorokat (szekrények, ágyak, konyhabútor, székek, asztalok, íróasztal, stb.)

- Textíliákat, függönyöket

- Háztartási eszközöket, gépeket

- Építőanyagokat (festék, faanyag, cement, mész, csempe, sóder, tégla, stb.)

- Egyéb lakberendezési tárgyakat, kiegészítőket, díszeket, eszközöket

- Gyerekjátékokat, könyveket

 Várjuk továbbá azok jelentkezését, akik helyet tudnának Nyíregyházán biztosítani 1-1 alkalommal a beérkező adományokból rendezett vásár tartására.

Örömmel fogadjuk pénzbeli felajánlásaikat is, melyet 100%-ban a rászoruló családok életkörülményeinek javítására, lakásuk felújítására fordítunk, amit az adományozó végig nyomon követhet.

A felajánlásokat a következő számlaszámra várjuk:

Szabolcs Takarékszövetkezet 68800109-11089548

Kérjük, hogy a közlemény rovatba szíveskedjen feltüntetni: "Varázsműhely"

Ha önkéntesnek szeretne jelentkezni, a következő linkre kattintva kitöltheti adatlapunkat: Önkéntesnek jelentkezem

Hálásan köszönünk minden felajánlást, és segítséget!

 

A program támogatója: Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap